Späť na novinky

7 OVERENÝCH TIPOV PRE DOKONALÉ GRILOVANIE

24.08.2022

Leto je v plnom prúde a dlhé teplé večery sú ako stvorené pre pohodové grilovanie. Jedlo pripravené na grile má nezameniteľnú chuť letnej pohody a príjemného času stráveného s rodinou a priateľmi či už na terase, v prírode alebo na záhrade.

Aj tu však platí, že nie je grilovanie ako grilovanie. Skúsení grilmachri majú svoje triky ako vykúzliť dokonalý chuťový zážitok. A my vám ich teraz prezradíme.

Príprava je základ

Ako sa hovorí, dôležité je správne začať. Najskôr si nájdeme správne miesto, ideálne také  kde nefúka a ani nepečie slnko. Je dôležité, aby bol rošt grilu pekne čistý a popol z predošlých grilovaní vysypaný. Takisto si pred grilovaním skontrolujeme, či máme dosť dreveného uhlia, večer sa predsa len ťažšie zháňa… Drevené uhlie je ideálne rozpáliť s použitím podpaľača v takzvanom zapaľovacom komíne. Ten vyzerá ako plechový krígeľ a zakladanie pahreby výrazne uľahčuje. Keď ho nemáme, tak dáme drevené uhlie na kôpku a pomocou podpaľača zapálime. Počkáme, pokiaľ budú uhlíky žeravé.

Negrilujeme príliš studené

Párky, klobásy, špekáčiky a vôbec všetko, čo ideme grilovať, po vybratí z chladničky necháme ohriať na okolitú teplotu. Tým dosiahneme rovnomerné prehriatie a nestane sa nám, že vrch bude spálený a vnútro studené.

Pravidelne otáčame

Grilovanie je šichta na plný úväzok a pri grile treba stáť. Pravidelné otáčanie nám zabezpečí rovnomerné prepečenie a vyhneme sa prepáleným miestam.

Správne náradie

Grilovacie kliešte nie sú luxus ale nevyhnutnosť. Správny grilmacher neimprovizuje a neotáča klobásky, či párky príborovou vidličkou. Pri dostatočne rozpálenom uhlí je vidlička jednoducho príliš krátka a pri každom pohybe na grile riskujeme popálenie.

Negrilujeme príliš dlho

Samozrejme každý si ugriluje tak, ako mu chutí. Klobásky, párky a špekáčiky sú tepelne upravené produkty a preto sa nemusíte báť, že by neboli dostatočne prepečené.  Stačí im aj niekoľko minút a budú mňam.

So syrom opatrne

Klobásky so syrom pred grilovaním nenarezávame ani do nich počas grilovania nepicháme. Dôvod je jednoduchý – horúci syr by nám z nich počas grilovania vytiekol. A to predsa nechceme.

Aj keď je to ťažké, predsa len chvíľku počkáme

Slinky sa nám zbiehajú a už sa nevieme dočkať ako si zahryzneme. Grilovaná klobáska však vie byť poriadne horúca, preto aby sme si vychutnali všetky jej chute ju necháme chvíľku odstáť. Nie dlho, stačí doslova pár minút.